Infraroodverwarmen

Onderstaand een artikel overgenomen van HIER (www.hier.nu) over slim verwarmen van uw woning. Niet alle mogelijkheden die commercieel worden aangeboden door leveranciers geven ook echt een kostenbesparing (ondanks het feit dat advertenties anders doen geloven). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infraroodpanelen: efficiënt bijverwarmen op stroom

Een infraroodpaneel is een oplossing voor energiezuinige bijverwarming. In dit artikel vertellen we over de werking, voor- en nadelen, en mogelijke toepassingen van infraroodverwarming.

Wat zijn infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn verwarmingsapparaten die stroom omzetten in infraroodstraling. Die straling geeft warmte af aan mens, huisdier en meubel – vergelijkbaar met de manier van warmte-afgifte van de zon. Infraroodverwarming geeft een gelijkmatige warmte die je met name binnen enkele meters van het paneel voelt.

Infrarood als bijverwarming

Infraroodpanelen verwarmen selectief. Ze zijn handig als je veel op één plek zit of staat, zoals op een thuiswerkplek, aan de eettafel of in een luie stoel. Ze zijn alleen zuinig als je ze beperkt gebruikt en je gasverbruik ermee vermindert, zonder er veel extra stroom voor in de plaats te verbruiken.

Het wordt afgeraden om de hele woning met infraroodpanelen te verwarmen. Dat zorgt in de meeste gevallen voor een hoge energierekening. Desalniettemin zijn er voorbeelden van mensen die wel alleen infraroodpanelen gebruiken. Zij houden de temperatuur in huis laag en zetten infraroodverwarming zuinig in. Ook als je veel uren thuiswerkt en een verwarmde werkplek wil, is infraroodverwarming alleen zuinig als dat betekent dat je in de rest van het huis de temperatuur laag houdt.

Voor- en nadelen van infraroodpanelen

Voordelen:

  • Efficiëntie: infraroodpanelen verwarmen mensen en objecten die in de buurt staan of zitten, terwijl ze de lucht amper verwarmen. Dit maakt dat ze efficiënter warmte afgeven dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een kachel geeft warmte af aan de lucht, waardoor de hele ruimte wordt verwarmd. Dat kost meer stroom.
     
  • Snelheid: gemiddeld genomen hebben infraroodpanelen tussen de 5 en 10 minuten nodig om op temperatuur te komen. Een stuk sneller dan een traditionele cv-installatie. Dit maakt infraroodpanelen geschikt voor ruimtes waar je maar korte tijd warmte nodig hebt, zoals een badkamer. Op deze manier verspil je geen energie aan het opwarmen van de ruimte.
     
  • Ruimtebesparing: infraroodpanelen nemen weinig tot geen ruimte in en verstoren de inrichting niet. Je kunt ze zowel aan muren als plafonds monteren.
  • Eenvoudige installatie: de panelen zijn gemakkelijk te installeren en vereisen geen leidingwerk of ventilatiesystemen. Infraroodpanelen zijn ook ideaal om mee te verhuizen.

Nadelen:

  • Als je niet oppast, heb je een hoog stroomverbruik.
     
  • In de meeste gevallen is infraroodverwarming niet de oplossing om van het aardgas af te gaan. Het zorgt enkel voor wat besparing.
     
  • Als je infraroodpanelen zuinig gebruikt heb je een warm plekje, maar de rest van de ruimte blijft koud. Dat is een ander type comfort dan je wellicht gewend bent.
     
  • Als je infraroodpanelen niet zuinig gebruikt, belast je het stroomnet er behoorlijk mee.

Kosten van infraroodpanelen

De aanschafkosten van een infraroodpaneel liggen tussen de € 100 tot € 560, afhankelijk van het type paneel. Het verschil zit vooral in het vermogen, uiterlijk en bedieningsgemak. De stroomkosten zijn afhankelijk van het vermogen van het paneel, je energiecontract en je gebruik.

Infraroodpanelen en gezondheid

Infraroodpanelen geven onzichtbare langgolvige (zo'n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Deze straling verwarmt de huid zonder er doorheen te dringen. Dit is anders dan de kortgolvige infrarode straling (van 780 nanometer tot 1,4 micrometer) die wordt uitgezonden door terrasverwarmers of elektrische straalkachels. Langdurige blootstelling aan kortgolvige infrarode straling kan schadelijk zijn voor het bindweefsel onder de huid. Daarentegen is de langgolvige infrarode straling van infraroodpanelen niet schadelijk voor de gezondheid (Bron: Milieu Centraal).

Lees dit alles op: https://www.hier.nu/verwarmen/infraroodpanelen-efficient-bijverwarmen-op-stroom