Tegenover het Landgoed Westerlee staat een zogenaamde verhalenbank. De bank in Westerlee is onderdeel van een serie verhalenbanken, die tussen 2011 en 2015 gemaakt zijn in Oost-Groningen. In het glasmozaïek zijn gebeurtenissen uit de plaatselijke geschiedenis op fantasievolle wijze door kinderen verbeeld.
Het veen, Sint Joris, kersen en witte wieven
In de Sint Joriskerk in Westerlee bevindt zich een uit hout gesneden beeld van Sint Joris en de draak. Een afbeelding van hem is ook te vinden in een beeldhouwwerk boven de kerkdeur. Over deze heilige zijn er diverse, vaak ook plaatselijke legenden in omloop. Zo zou er in de veenmoerassen van Westerlee een draak geweest zijn die door St. Joris is gedood. Westerlee ligt, tussen veen en kleigronden, op de rand van het zogenaamde schiereiland van Winschoten: een zandhoogte ontstaan in twee ijstijden.
Vroeger vertelde men elkaar op lange winteravonden verhalen bij het knappende haardvuur. Bijvoorbeeld over spoken, heksen en witte wieven, die bij mist en schemering of bij volle maan langs stille, afgelegen paden de mensen bang maakten. Had dit misschien te maken met de in het wit geklede Norbertijner nonnen uit het oude klooster van Westerlee? Dit werd gesticht omstreeks 1220 en brandde af in 1624.De kersen op de bank verwijzen naar de Westerleese kers. Deze is een begrip in Groningen en omstreken vanwege zijn zure smaak en rode kleurstof. In Winschoten werden ze verwerkt in de voormalige limonadefabriek van Pfaff.
Er is een hele route samengesteld die u (met de auto) langs alle verhalenbanken in het oostelijk deel van onze provincie leidt. U kunt deze route vinden door opo onderstaande link te klikken. Veel plezier!