Sobere 4 mei herdenking in Westerlee
Zoals al eerder aangekondigd wordt ook dit jaar de 4 mei herdenking sober in Westerlee en zonder publiek.
Jaarlijks herdenken wij op 4 mei de slachtoffers van de oorlog en eens in de vijf jaar vieren wij op 5 mei de bevrijding met allerlei activiteiten.
Vorig jaar, in 2020, werden we “overvallen” door het coronavirus en de gevolgen daarvan. De herdenking op 4 mei werd aangepast en de plannen voor Bevrijdingsdag 5 mei “75 jaar bevrijding” gingen ook niet door. Buurtverenigingen, sommige straten en bewoners gaven wel gehoor aan onder andere onze oproep hun woning cq straten te versieren.
Maar ook dit jaar 2021 zal de herdenking in aangepaste vorm plaatsvinden. Net als in 2020 heeft de gemeente Oldambt in samenwerking met de plaatselijke 4-5 mei comités besloten binnen de gemeente er geen “stille” tocht en zonder familie en publiek de herdenking wordt gehouden.
Voor Westerlee houdt dit in dat ’s middags door wethouder Jurrie Nieboer, in aanwezigheid van de leden van Stichting 4-5 mei comité kransen worden gelegd bij het Monument. Dit monument waarop de slachtoffers staan vermeld die omgekomen zijn door Duits granaatvuur tijdens de bevrijding van Westerlee. Annechien van der Schans-de Vries, Anneke Doedens, Tjaard van der Schans en Wijke van der Schans.
Ook worden er bloemen gelegd bij Folkert Bouman, het jongetje die op 21 juli 1943 omkwam door een gevonden granaat die bij hem ontplofte en bij het monument van het Bataljon 401B Infanterie ter nagedachtenis aan zij die achterbleven op Midden-Java, waaronder Hoofdmeester F.T. Venema.
Van de krans- en bloemlegging worden opnames gemaakt die ’s avonds door RTV GO Oldambt worden uitgezonden aansluitend op de live uitzending van de aangepaste herdenking in Winschoten.
Wij roepen de inwoners van Westerlee ook op om op gepaste wijze op 4 mei, tussen zons op- en ondergang de vlag halfstok te hangen en op 5 mei voluit volgens het geldende vlaggenprotocol.
Vlagprotocol:
4 mei Dodenherdenking:
Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:
-
Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
-
De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
5 mei Bevrijdingsdag:
- Vlag (zonder wimpel) in top van zonsopkomst tot zonsondergang.
Programma 4 mei herdenking
Na aantal jaren een sobere herdenking te hebben gehouden vanwege de corona maatr…
2e dodenherdenking zonder publiek
Jaarlijkse herdenking 4 mei slachtoffers.