Terug naar Vereniging Dorpsbelangen Westerlee

Informatiebijeenkomsten A7/N33 leveren weinig antwoorden op

Gepubliceerd op:
Informatiebijeenkomsten A7/N33 leveren weinig antwoorden op

De informatieavonden in Westerlee over de ruimtelijk economische plannen rondom het A7/N33 gebied heeft weinig antwoorden opgeleverd voor de bezoekers. Velen kwam teleurgesteld thuis omdat vragen zoals 'waar doen we dit voor en voor wie' niet werden beantwoord. Gaat het hier om het grote geld? Of levert dit ook nog iets op voor de inwoners? Deze, en vele andere vragen, werden niet beantwoord door de initiatiefnemers van dit project, de provincie en de gemeenten Oldambt, Veendam en Midden Groningen.

 

 

De economische plannen van de provincie en de gemeenten Oldambt, Veendam en Midden Groningen zijn vastgelegd in het 'Ruimtelijk economisch perspectief A7/N33'. In dit plan wordt een toekomst perspectief voor de regio voor de komende 15-20 jaren weergegeven. Het gaat over wonen, werken en recreëren.

In de eerste 7 hoofdstukken wordt hier nader op ingegaan. In de aanloop naar de uiteindelijke plannen wordt aangegeven hoe belangrijk het open landschap van ons gebied is en de historische verwevenheid van landbouw en de industrie. Deze industrie groeit echter op een aantal locaties tegen woongebieden aan.

Er is ook een breed pallet aan woon-werkmilieu's zichtbaar. Op sommige locaties zijn er (kleine) bedrijven gevestigd in dorpen, op andere locaties op industrieterreinen.

Als er naar ontsluitingsmogelijkheden wordt gekeken kunnen we via de weg A7-N33 snel in andere delen van Nederland komen en ligt het ook aan een belangrijke route naar Duitsland en verder naar het oosten en noorden van Europa. Naast wegen is het gebied ook ontsloten via kanalen (Winschoterdiep en het AG Wildervankkanaal) en via de spoorverbindingen. Tenslotte is er bij Meeden een belangrijk knooppunt in de landelijke elektriciteitsvoorziening.

De aanleiding voor het opstellen van dit perspectief ligt in het feit dat er a) vraag is van grote bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingslocatie en b) onze regio scoort landelijk slecht als het gaat om het aantal werkzoekenden en armoede. Met dit plan hopen de provincie én de gemeenten deze problemen op te lossen.

Vragen als: voor hoeveel werkzoekenden wordt er werk gezocht en hoe serieus was de vraag van de bedrijven werden niet beantwoord. Ook de vraag waarom er maar één locatie is uitgewerkt voor XXL bedrijven werd niet beantwoord.

Al met al waren de reacties teleurstellend omdat de bezoekers met vragen zijn blijven zitten en de onzekerheid over de toekomst van de achtertuin van Westerlee, Scheemda en Meeden blijft bestaan.

Wel werd duidelijk dat er een belangrijke stem is weggelegd voor de gemeente Oldambt voor ons gebied. Zij bepalen uiteindelijk of de plannen voor de grote bedrijven in onze gemeente doorgaan of niet. Daaraan voorafgaand kan onze wethouder Wunker, die deeluitmaakt van de stuurgroep van dit plan, ook besluiten om naar aanleiding van alle reacties het hoofdstuk (8) uit het plan te halen. Ook zal het uiteindelijke voorstel pas in de gemeenteraad worden behandeld na de verkiezingen in maart. Het projectteam verwacht dat een definitief besluit over de plannen tegen de zomer zal worden genomen.

Heeft u vragen over deze plannen schroom dan niet om deze via het contactformulier aan ons te stellen! Mailen kan ook naar info@westerlee.nl. Wij zullen deze proberen zoveel mogelijk te beantwoorden. 

 

 

Stand van zaken mei 2023 van het conceptontwerp voor landschappelijke inpassing Zonnepark Westerlee.

Stand van zaken mei 2023 van het conceptontwerp voor landschappelijke inpassing Zonnepark Westerlee.

Op de informatieavond van donderdag 25 mei hebben Pure Energie en Coöperati…

 
Informatieavond Zoutwinning in De Tille

Informatieavond Zoutwinning in De Tille

Dinsdag 13 juni wordt er een informatieavond gehouden in dorpshuis De Tille, waa…